Net als wij mensen, kunnen cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken. Omdat dit van levensbelang is voor cavia’s, moeten wij zorgen dat ze dit voldoende binnenkrijgen. Doen wij dat niet of onvoldoende, dan kunnen er allerlei ziekteverschijnselen optreden waaronder anorexia, bloedingen (inwendig/onderhuids/in spieren/in tandvlees etc), slechte genezing van wonden, gewrichtsproblemen, diarree, uitvallende haren etc.

Hoe voldoende vitamine C geven?

Het is dus erg belangrijk te zorgen voor voldoende vitamine C. Maar hoe doe je dat en wanneer is de inname voldoende? Aanbevolen wordt cavia’s dagelijks 50 – 100 mg vitamine C te geven.

 

Supreme Science Selective cavia

Vitamine C in brokken
Het ene merk caviabrokken heeft een hoger vitamine C-gehalte dan het andere. Het is zaak voor een merk te gaan met hoge vitamine C waarden.
→ Lees hier welke merken caviabrokken geschikt zijn

Het belangrijkst is dat er speciaal caviavoer met toegevoegde vitamine C gegeven wordt. Géén reguliere knaagdieren- of konijnenbrokken! Met enkel caviabrokken krijgen cavia’s echter nooit voldoende vitamine C binnen. Groenten en eventueel aanvullende vitamine C-tabletjes zijn noodzakelijk.

andijvie vitamine c

Vitamine C in groente & fruit
De meeste cavia’s zullen de meeste vitamine C uit hun groente en fruit halen. Wanneer cavia’s voldoende, gevarieerd groenvoer en kwalitatieve caviabrokken krijgen, is dat voor de meeste cavia’s al voldoende.

In peterselie, gele/rode paprika en aardbeien zit veel vitamine C. Daarentegen zit in andijvie, komkommer, sla en wortel relatief weinig vitamine C. Het is dus belangrijk ook groenten uit te kiezen die vitamine C-rijk zijn.

Tabletjes Vitamine C
Ook al krijgen cavia’s kwalitatieve caviabrokken en groenten, het kan geen kwaad af en toe een extra vitamine C tabletje te geven. Dan weet je zeker dat je cavia’s voldoende binnen krijgen. Áls ze dan een keer iets mankeren, weet je in elk geval dat het niet aan een vitamine C-gebrek ligt. Daarnaast heeft de ene cavia meer nodig dan de ander (denk aan broodfok-dieren, oudere, zwangere, zieke of herstellende cavia’s), dus door regelmatig zo’n tablet te geven zit je altijd safe. Dagelijks één tabletje is voldoende.
→ Zie ook het artikel over vitamine C op Dierengebit.nl

Veel cavia’s zien een tabletje met citroensmaak van Roter als een snoepje! Dat maakt het natuurlijk erg makkelijk en leuk om te geven. Lust je cavia het niet? Dan kun je ook proberen het huismerk van Kruidvat te proberen. Deze is met sinaasappelsmaak, wat je cavia misschien lekkerder vindt.

Let op: Doe geen vloeibare vitamine C druppels door het drinkwater. In water wordt de vitamine C met enkele uren afgebroken. Geef alleen vitamine C in tabletvorm.

Mijn cavia Tommy is er in elk geval gék op 🙂 Het is een vast ritueel geworden!