Regelmatig hoor en zie je dat konijnen samen met cavia’s gehouden worden. Het ziet er namelijk best gezellig uit en kunnen soms zo lief tegen elkaar aan liggen. Wat echter vaak vergeten wordt, is dat het totaal verschillende dieren zijn. Ze spreken een andere taal, eten ander voedsel en kunnen elkaar ziek maken en verwonden. Verstandig is het dus zeker niet om konijnen en cavia’s samen te houden.
“Maar het gaat al jaren prima!”
Mensen die konijnen en cavia’s samen houden, zeggen vaak dat het prima gaat en ze al jaren samen zitten. Soms zaten ze zelfs in de dierenwinkel al bij elkaar, wat het doet lijken dat konijnen samen met cavia’s prima kan. Het kan ook goed gaan in onze ogen, maar waarom je het toch beter niet kunt doen lees je in onderstaande 6 redenen.
“Maar mijn konijn/cavia tolereert geen soortgenoten!”
Vermoedelijk is er niet op de juiste gekoppeld, waardoor het knokken werd. Of er is goed gekoppeld, maar het klikte niet en is de hoop opgegeven, waardoor het konijn/de cavia de stempel krijgt “tolereert geen andere konijnen/cavia’s”. Lang niet alle konijnen vinden elkaar even leuk. Mislukt een koppeling? Probeer het dan met een ander konijn, net zo lang tot je konijn een ander konijn accepteert. In ieder geval is het geen reden om konijnen samen met cavia’s te zetten.
→ Lees hier meer over konijnen koppelen
#1. Ze begrijpen elkaar niet
Konijnen en cavia’s spreken een andere (lichaams)taal. Een konijn snapt niets van de geluidjes die de cavia maakt, terwijl de cavia misschien wel iets duidelijk wilt maken (iets niet prettig vinden, pijn hebben etc). Andersom begrijpt de cavia de lichaamstaal van konijnen niet: ze praten niet terug zoals cavia’s dat wel doen. Het onbegrip kan leiden tot agressie, waarbij vooral de cavia erg kwetsbaar is (lees verder bij reden #5). Konijnen wassen elkaar. Cavia’s vinden dat lang niet altijd fijn en kunnen dus geïrriteerd reageren, waar het konijn niets van zal begrijpen.
#2. Ze zijn eenzaam
Konijnen en cavia’s hebben vrijwel niets aan elkaars gezelschap: ze kunnen niet met elkaar communiceren. Zie het als een mens met een aap in een kamer: beide zijn groepsdieren, net als konijnen en cavia’s. Even met een aap kroelen is leuk, maar uiteindelijk begrijp je elkaar niet en verlangt beide naar een eigen soortgenoot. Cavia’s en konijnen zijn sociale groepsdieren en zijn dus pas écht gelukkig als ze een soortgenoot als vriendje hebben.
→ Waarom minimaal twee cavia’s?
→ Waarom twee konijnen?
#3. Ze eten ander voedsel
Omdat cavia’s zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, hebben zij speciale caviabrokjes nodig. Ook mogen zij veel meer eten en kunnen zij meer verdragen dan konijnen. Cavia’s kunnen meer groenten veilig eten dan konijnen. Als het konijn continue kan mee-eten met cavia’s, worden zij al snel veel te dik of krijgen zij maag- en/of darmproblemen.
#4. Konijnen kunnen cavia’s doodziek maken
Konijnen dragen van nature een bacterie (bordetella bronchiseptica), welke cavia’s doodziek kunnen maken. Cavia’s zijn erg gevoelig voor deze bacterie, welke luchtweginfecties veroorzaakt. Wanneer je hier niet op tijd bij bent, sterft de cavia al na enkele dagen.
→ Lees hier meer over deze bacterie.
#5. Konijnen kunnen cavia’s ernstig verwonden & traumatiseren
Wanneer konijnen en cavia’s elkaar niet begrijpen, kan er agressief gereageerd worden. Omdat konijnen veel groter en sterker zijn, zijn cavia’s dan vaak het slachtoffer. Konijnen kunnen dominant gedrag vertonen door de cavia te berijden, met alle gevolgen van dien. Konijnen willen nog weleens stampen of trappen, waarbij de cavia (soms zelfs onbedoeld) ernstig gewond kan raken. Door dergelijke voorvallen kunnen cavia’s natuurlijk ontzettend angstig van worden of zelfs in shock raken.
#6. Cavia’s kunnen niet zo goed tegen kou
Konijnen worden vaak het gehele jaar door buiten gehouden. Zij kunnen erg goed tegen kou mits zij hun wintervacht ontwikkeld hebben, uit de wind zitten en voldoende stro (en een vriendje!) hebben om zich warm te houden. Zelfs wanneer het vriest! Cavia’s kunnen zich minder goed warm houden. Wel kunnen ze goed tegen kou, maar wanneer het gaat vriezen, beginnen cavia’s toch wel erg te bibberen en halen vele baasjes ze naar binnen. Niet handig dus als je konijnen en cavia’s bij elkaar hebt zitten!
Heb je al een konijn samen met een cavia?
Het advies is dan om ze uit elkaar te halen, te zorgen voor gescheiden verblijven/hokken en beide een eigen soortgenootje geven. Wil je geen 2 konijnen én 2 cavia’s? Overweeg dan de cavia of het konijn naar een opvang te brengen, waarna je het overgebleven dier in de opvang laat koppelen aan een soortgenoot.
→ Lees hier meer over konijnen koppelen
Headerfoto © Guinea Pigs Adventures
Een mooie aanvulling op een documentje dat ik ook al eens schreef, en hieronder zal delen. Alleen één ding spreek ik tegen: ook cavia’s kunnen tegen kou en kunnen jaar-rond buiten gehouden worden, mits ze beschutte tochtvrije schuilplekken hebben die van de grond af staan (geen optrekkende kou) en genoeg hooi om in te kruipen.
“Steeds weer hoor je over konijnen en cavia’s die samen leven. En mensen die stug zeggen dat het kan ‘want het gaat bij hen ook al jaren goed’. Ja, het kan inderdáád jaren goed gaan, maar eigenlijk zijn deze dieren niet geschikt om samen te wonen.
Ten eerste het voer. In caviavoer zit extra vitamine C, wat door de jaren heen een te zware belasting op de nieren van konijnen geeft. Geef je echter konijnenvoer, dan zit daar vrijwel altijd anti-coccidiose in, wat voor cavia’s weer een te zware belasting voor de darmen is bij langer gebruik. Cavia’s hebben bovendien een veel snellere verbranding en hebben relatief veel voer nodig, wat eigenlijk altijd klaar moet staan, terwijl je konijnen al snel te dik voert als je veel voer geeft en eigenlijk maar 1x per dag de dagportie moet geven. Een van beide doe je dus te kort als je ze samen houdt: of je geeft de een te veel, of de ander te weinig.
Ten tweede, konijnen kunnen bacteriën dragen waar ze zelf geen last van hebben (bordetella), maar waar cavia’s ziek van kunnen worden. Als de cavia ziek wordt (verkouden, snotterig, tot zelfs dodelijke longontsteking) en het konijn niet, denkt men dan ook totaal niet aan het konijn als veroorzaker van de ziekte, terwijl deze dus wel het gevaar voor de cavia betekende.
En ten derde, de communicatie is anders. Cavia’s zijn heel vocaal, het fluitende piepen van een cavia om aandacht of voer klinkt in de oren van een konijn als een alarmkreet waardoor deze elke keer weer onbedoeld stress kan ervaren. Ook de lichaamstaal is anders. Ze verdragen elkaar, maar begrijpen elkaar niet. Ze hebben dus gewoon niets aan elkaar, een konijn en cavia die proberen te communiceren worden dus steeds in elkaar teleurgesteld. Dat is nog onschuldig, maar het kan ook mis gaan. Zoals wanneer een konijn dat het even zat is gromt of knort: een cavia interpreteert dat als gezellig contact zoeken. Een konijn dat daarna waarschuwend op de grond stampt als de cavia niet weg gaat, bereikt vaak het tegenovergestelde: de cavia ‘bevriest’ als reactie op gevaar, en blijft juist stokstijf staan. Tenslotte kan het konijn datgene doen wat bij konijnen onderling zeer geaccepteerd en normaal is als er meerdere waarschuwingen genegeerd worden: een trap geven met de achterpoten. Konijnen onderling kunnen dat hebben, maar een cavia kan geblesseerd raken en zelfs sterven. Zelfs een dwergkonijn kan een cavia al dodelijk verwonden. Van buiten af zie je dan niets aan je cavia…
Het kan jaren goed gaan. Het kan ook één dag goed gaan. Mensen weten vaak niet van de achtergronden, en denken dat het niet aan het konijn ligt als ze de cavia ineens dood in het hok vinden, ‘want dat ging toch altijd goed’.
Ik zou iedereen dan ook heel graag willen aanraden om een konijn een ander konijn als maatje te geven en een cavia een andere cavia. Ik zal dan ook niemand een cavia verkopen als die bij een konijn gezet zou moeten worden. “
Aloisia.. dat is onzin. Cavia’s en konijnen spreken nog steeds elkaars taal niet, dus hebben helemaal niks aan elkaar. Meerdere cavia’s met meerdere konijnen kan, als de cavia’s echte schuilmogelijkheden hebben waar konijnen niet bij kunnen. 1 cavia en 1 konijn samen zetten is onzin.
IK ben het lang niet met alles eens.Heb zelf een angora konijn die al jarenlang met 3 cavia,s heeft geleefd ging hartstikke goed.Ze waren echt maatjes van elkaar.Totdat er nog 1 cavia overbleef, zijn broertjes waren aan ouderdom overleden toen werd het konijn nog inniger met de cavia.Zaten vaak dicht tegen elkaar aan.Hielden echt van elkaar kon je zo zien.Nu is de laatste cavia ook overleden.Het konijn voelt zich hadtstikke eenzaam.Koop er dus zo snel mogelijk weer een cavia bij.Gaat prima hoor!!!!
Hoi Marit, het lijkt alsof je het artikel niet echt goed hebt gelezen 😉 Lees nog eens vanaf “Maar het gaat al jaren prima!”. Ja, voor ons lijkt het allemaal “prima”, want kijk ze nou eens lief dicht bij elkaar zitten. Maar dat neemt niet de 6 redenen weg die ik in de rest van het artikel noem. Ze kunnen geen échte maatjes zijn, want ze spreken niet dezelfde taal. Ze blijven hun soortgenoot missen, maar dat kunnen ze je niet vertellen of laten zien. Dus lijkt het “prima” zo en moeten ze het er maar mee doen. Waarom kies je bewust voor een cavia als je nog maar één konijn hebt? Waarom zo’n risico lopen om je nieuwe cavia ziek te maken, te laten verwonden, het verkeerde voer te laten eten en eenzaam te blijven? Waarom niet gewoon met je konijn naar een goede opvang en aan een soortgenootje laten koppelen? Je zal zien wat een wereld van verschil dat is en wat dat met je geliefde konijn zal doen.
Ik snap jullie punt toch wil ook ik aangeven dat mijn twee konijnen prima samenleven (in een zeer groot verblijf) met twee cavia’s. Wij mensen kunnen immers ook prima samenleven met andere soorten, bedenk dat op een onbewoond eiland je zielsgelukkig samen kunt leven met een hond. Het wordt je maatje en ook al spreek je niet elkaars taal er is toch verbinding en connectie en je hebt echt wat aan elkaars gezelschap. Natuurlijk is ideaal dat je echt kunt praten met soortgenoot maar kijkend naar mijn voorbeeld moet je concluderen dat er echt meer mogelijkheden zijn.
Met jouw reactie weerleg je in jouw ogen punt 1 en 2. Maar punt 3 t/m 6 dan?