Regelmatig hoor en zie je dat konijnen samen met cavia’s gehouden worden. Het ziet er namelijk best gezellig uit en kunnen soms zo lief tegen elkaar aan liggen. Wat echter vaak vergeten wordt, is dat het totaal verschillende dieren zijn. Ze spreken een andere taal, eten ander voedsel en kunnen elkaar ziek maken en verwonden. Verstandig is het dus zeker niet om konijnen en cavia’s samen te houden.

“Maar het gaat al jaren prima!”
Mensen die konijnen en cavia’s samen houden, zeggen vaak dat het prima gaat en ze al jaren samen zitten. Soms zaten ze zelfs in de dierenwinkel al bij elkaar, wat het doet lijken dat konijnen samen met cavia’s prima kan. Het kan ook goed gaan in onze ogen, maar waarom je het toch beter niet kunt doen lees je in onderstaande 6 redenen.

“Maar mijn konijn/cavia tolereert geen soortgenoten!”
Vermoedelijk is er niet op de juiste gekoppeld, waardoor het knokken werd. Of er is goed gekoppeld, maar het klikte niet en is de hoop opgegeven, waardoor het konijn/de cavia de stempel krijgt “tolereert geen andere konijnen/cavia’s”. Lang niet alle konijnen vinden elkaar even leuk. Mislukt een koppeling? Probeer het dan met een ander konijn, net zo lang tot je konijn een ander konijn accepteert. In ieder geval is het geen reden om konijnen samen met cavia’s te zetten.

→ Lees hier meer over konijnen koppelen

 

begrijpen

#1. Ze begrijpen elkaar niet

Konijnen en cavia’s spreken een andere (lichaams)taal. Een konijn snapt niets van de geluidjes die de cavia maakt, terwijl de cavia misschien wel iets duidelijk wilt maken (iets niet prettig vinden, pijn hebben etc). Andersom begrijpt de cavia de lichaamstaal van konijnen niet: ze praten niet terug zoals cavia’s dat wel doen. Het onbegrip kan leiden tot agressie, waarbij vooral de cavia erg kwetsbaar is (lees verder bij reden #5). Konijnen wassen elkaar. Cavia’s vinden dat lang niet altijd fijn en kunnen dus geïrriteerd reageren, waar het konijn niets van zal begrijpen.

 


 

eenzaam

#2. Ze zijn eenzaam

Konijnen en cavia’s hebben vrijwel niets aan elkaars gezelschap: ze kunnen niet met elkaar communiceren. Zie het als een mens met een aap in een kamer: beide zijn groepsdieren, net als konijnen en cavia’s. Even met een aap kroelen is leuk, maar uiteindelijk begrijp je elkaar niet en verlangt beide naar een eigen soortgenoot. Cavia’s en konijnen zijn sociale groepsdieren en zijn dus pas écht gelukkig als ze een soortgenoot als vriendje hebben.

→ Waarom minimaal twee cavia’s?
→ Waarom twee konijnen?


 

voer

#3. Ze eten ander voedsel

Omdat cavia’s zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, hebben zij speciale caviabrokjes nodig. Ook mogen zij veel meer eten en kunnen zij meer verdragen dan konijnen. Cavia’s kunnen meer groenten veilig eten dan konijnen. Als het konijn continue kan mee-eten met cavia’s, worden zij al snel veel te dik of krijgen zij maag- en/of darmproblemen.

 


 

ziek

#4. Konijnen kunnen cavia’s doodziek maken

Konijnen dragen van nature een bacterie (bordetella bronchiseptica), welke cavia’s doodziek kunnen maken. Cavia’s zijn erg gevoelig voor deze bacterie, welke luchtweginfecties veroorzaakt. Wanneer je hier niet op tijd bij bent, sterft de cavia al na enkele dagen.

→ Lees hier meer over deze bacterie.

 


 

verwonden

#5. Konijnen kunnen cavia’s ernstig verwonden & traumatiseren

Wanneer konijnen en cavia’s elkaar niet begrijpen, kan er agressief gereageerd worden. Omdat konijnen veel groter en sterker zijn, zijn cavia’s dan vaak het slachtoffer. Konijnen kunnen dominant gedrag vertonen door de cavia te berijden, met alle gevolgen van dien. Konijnen willen nog weleens stampen of trappen, waarbij de cavia (soms zelfs onbedoeld) ernstig gewond kan raken. Door dergelijke voorvallen kunnen cavia’s natuurlijk ontzettend angstig van worden of zelfs in shock raken.

 


 

koud

#6. Cavia’s kunnen niet zo goed tegen kou

Konijnen worden vaak het gehele jaar door buiten gehouden. Zij kunnen erg goed tegen kou mits zij hun wintervacht ontwikkeld hebben, uit de wind zitten en voldoende stro (en een vriendje!) hebben om zich warm te houden. Zelfs wanneer het vriest! Cavia’s kunnen zich minder goed warm houden. Wel kunnen ze goed tegen kou, maar wanneer het gaat vriezen, beginnen cavia’s toch wel erg te bibberen en halen vele baasjes ze naar binnen. Niet handig dus als je konijnen en cavia’s bij elkaar hebt zitten!

 


 

gescheiden

Heb je al een konijn samen met een cavia?

Het advies is dan om ze uit elkaar te halen, te zorgen voor gescheiden verblijven/hokken en beide een eigen soortgenootje geven. Wil je geen 2 konijnen én 2 cavia’s? Overweeg dan de cavia of het konijn naar een opvang te brengen, waarna je het overgebleven dier in de opvang laat koppelen aan een soortgenoot.

→ Lees hier meer over konijnen koppelen

Headerfoto © Guinea Pigs Adventures