Groente is samen met hooi het belangrijkste voedsel voor cavia’s. De meeste cavia’s worden helemaal wild als ze het geritsel van zakjes in de koelkast horen: ze vinden het héérlijk!

Hoe vaak groente & fruit geven?

Cavia’s moeten elke dag groente eten. Hoe vaak en hoeveel hangt er van af hoevaak je per dag groente kunt voeren. Kun je dit slechts één keer per dag, dan dien je zoveel groente te geven dat er na een uur nog wel wat groente ligt: dan hebben ze voldoende groente gehad om het even zat te zijn en later op de dag weer verder te eten. Beter is het om zo vaak mogelijk (zo’n 4 á 6 keer of zelfs vaker als je tijd en zin hebt), verspreid over een dag kleine beetjes groente te geven.

Fruit mogen ze niet te veel: hier zitten veel suikers in waar ze te dik van kunnen worden (wel een erg goede dikmaker dus wanneer een cavia te dun is). Cavia’s die er gevoelig voor zijn, kunnen van te veel fruit diarree krijgen. Geef liever groente als basis, met af en toe een stukje fruit als extra.

Hoe groente & fruit geven?

Het is belangrijk groente niet zomaar uit de koelkast aan de cavia te geven. Van ongewassen, te nat (net gewassen), koud (direct uit de koelkast) en ongewassen groenten of fruit kunnen ze ernstige darmproblemen krijgen.

  • Was al het groente en fruit voor je het geeft.
    Tip: je kunt ook alle groenten in één keer wassen en vervolgens alles in een grote plastic zak doen. Dan hoef je niet elke keer eerst de groente te wassen, maar kun je het zo uit de zak pakken!
  • Laat net gewassen groente goed uitlekken. Als cavia’s altijd erg natte groente krijgen, kunnen ze diarree krijgen.
  • Laat groente en fruit eerst op kamertemperatuur komen, nadat het uit de koelkast of onder de koude kraan vandaan komt.

Cavia's groente eten

Feitjes over groente & fruit

  • Probeer per voedermoment verschillende soorten groenten te geven, zodat er gekozen kan worden.
  • In groente en brokjes zitten vitamine C, maar niet genoeg voor de dagelijkse benodigde vitamine C. Daarom is het raadzaam vrijwel dagelijks een vitamine C pilletje bij te voeren.
  • Cavia’s die nooit groente hebben gehad, moeten langzaam wennen aan groente. Geef kleine beetjes en voer dit langzaam op tot een normale hoeveelheid groente per dag.

 

Welke groente & fruit geven?

Probeer zoveel mogelijk te variëren met soorten groenten en fruit. Net als mensen, vinden cavia’s het niet leuk om bijv. alleen maar andijvie te krijgen. Cavia’s stellen keuze (uit meerdere soorten groente per keer) en variatie zeer op prijs!

Je kunt cavia’s o.a. andijvie, witlof, wortel, paprika, rucola, brocolli geven. Zolang je in het begin kleine beetjes geeft om te zien of je cavia’s er geen diarree van krijgen. Geef in ieder geval geen sperziebonen, aubergine, courgette, of aardappel.

Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: geef met mate. Vooral fruit en groenten als bloemkool, broccoli, spinazie en sla moet je niet te veel geven, maar ook ‘veilige’ groenten moeten afgewisseld worden. Geef bijvoorbeeld nooit alleen maar andijvie en witlof, maar het liefst minimaal 4 soorten groenten per keer.

Download lijst met geschikte groente