De grootte van het hok heeft een grote impact op het welzijn van je cavia’s. Vanzelfsprekend zijn cavia’s gelukkiger met een immens groot verblijf, dan met een hok van 100 bij 50 centimeter. Hoe meer ruimte, hoe meer bewegingsvrijheid en hoe blijer ze zijn. En dat is natuurlijk goed voor de gezondheid van je cavia’s!

Minimale afmetingen

De minimale grootte van een hok met 2 cavia’s is in mijn ogen 120 cm breed en 55 cm diep, of als het écht niet anders kan 100 x 50 cm (maar dan wel max 2 cavia’s). Voor elke cavia die er bij komt, mag je 30 cm extra rekenen. Zo moet een hok minimaal 160 x 55 cm (of 140 x 75 cm) zijn voor 4 cavia’s. Je kunt ook een klein hok koppelen aan een vaste uitloopren, dan maakt de grootte van het hok niet meer uit.

Tip: Hokken die geschikt zijn voor cavia’s (bijv. 120 x 50 cm) worden doorgaans verkocht als konijnenhokken, terwijl het voor konijnen véél te klein is als permanent hok. Laat je dus niet misleiden door de titels/benamingen van hokken: kijk zelf goed naar de afmetingen.

Simpelweg geldt: hoe groter hoe beter. Maar natuurlijk kan niet iedereen een hele kamer toewijden aan de cavia’s, of de helft van de tuin opofferen. Maar meestal kun je er wel voor zorgen dat ze lekker de ruimte hebben, door op zoek te gaan naar een groot hok of er zelf één te (laten) bouwen.

Los laten lopen

De meeste cavia’s zitten in een hok met minimale afmetingen. Vooral voor deze cavia’s is het dan ook heel belangrijk het hok niet als permanent verblijf te zien, maar als slaapplek. Laat deze cavia’s regelmatig los lopen, zodat ze hun ei kwijt kunnen. Op die manier is het een stuk minder erg als cavia’s in een dergelijk hok zitten: als ze er maar vaak uit mogen om de beentjes te strekken!

 

Te kleine hokken

Een veel te klein hok. Afmetingen: 70x45x32 (breed, diep, hoog)
Dit hok is ontzettend klein. Hij is nog te klein voor een hamster! Afmetingen 76 x 45 x 33 (breed, diep, hoog)
Te klein caviahok
Een mooi hok, maar veel te klein. Afmetingen: 82 x 52 x h 45,5 (breep, diep, hoog)
Dit hok lijkt groot, maar in werkelijkheid kunnen ze bijna hun kont niet keren. Het trappetje (wat veel te steil is) neemt veel ruimte in en boven hebben ze amper wat aan de ruimte. Afmetingen: 80 x 50 x 84 cm (breep, diep, hoog)
Dit hok komt al meer in de buurt, maar een slag groter zou beter zijn. Het is te klein om een leuk sprintje te trekken. Afmetingen: 95 x 57 x 46 cm (breep, diep, hoog)

Goede hokken

Dit is een hok dat voldoet aan de minimale afmeting van 120cm breed. Afmetingen: 120 x 59 x 40 cm (breep, diep, hoog)
Dit hok voldoet aan de minimale afmetingen voor twee cavia’s. Afmetingen: 125 x 64,5 x 51 cm (breep, diep, hoog)
Voor cavia’s die traplopen, is dit een fijn hok van 1.20 breed met 2 verdiepingen. Afmetingen: 120 x 53 x 102 cm (breep, diep, hoog)
Hoewel niet alle cavia’s de functie van een trap begrijpen, is dit hok lekker groot voor cavia’s die wél traplopen. Afmetingen: 100 x 52 x 137 cm (breep, diep, hoog)
Wordt verkocht als konijnenhok, maar is voor buitencavia’s ook ideaal. Afmetingen: 140 x 65 x 100 cm (breep, diep, hoog)

Tip: vind je hokken uit de dierenwinkel niet groot genoeg? Groot gelijk! Je kunt zelf een caviahok bouwen, of laten bouwen. Met Google kun je een hoop voorbeelden en een aantal hokkenbouwers vinden.

Plaatsing van het hok

In principe kun je het hok neerzetten waar je maar wilt, zolang je maar een paar aandachtspunten in acht neemt. Waarschijnlijk is het wel zo gezellig om je cavia’s in de buurt te hebben, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer.

 

De cavia’s staan binnen

  • Niet op de tocht: het belangrijkst is dat de cavia’s op een plek staan die vrij van tocht is. Cavia’s kunnen slecht tegen tocht, gezien ze er al snel een longontsteking van kunnen krijgen of zelfs sterven.
  • Hok op een verhoging/kastje: op de vloer is het altijd kouder dan in de lucht. Warme lucht stijgt namelijk op. Cavia’s die met hun hok direct op de grond staan, hebben het sneller koud en worden sneller verkouden. Zet daarom dat het hok op een verhoging staat van op zijn minst 20 centimeter. Of zet het hok bijvoorbeeld op een leuk kastje! Nog een voordeel aan het hok op een kastje plaatsen: jij wordt als mens een stuk kleiner voor de cavia’s, omdat je minder ver boven het hok uit steekt. Cavia’s zullen hier minder schuw van worden.
  • Juiste temperatuur: zet ze in een omgeving waar het niet kouder is dan 17 graden, en niet warmer dan 24 graden. Wordt het warmer of kouder dan dat? Verplaatst ze dan naar een andere ruimte tussen de 17 – 24 graden.
  • Hete dagen: vooral op hete dagen is het opletten geblazen: bij temperaturen boven de 25 graden krijgen ze het al erg zwaar, en bij een graad of 30 zullen ze het moeilijk overleven. → Lees hier uitgebreide zomertips.
  • Daglicht: cavia’s vinden het fijn om daglicht te zien. Zet ze dus niet in het donkerste plekje van het huis, maar op een lichte plek. Niet direct achter het raam: dat wordt al snel veel te heet op een warme dag.
  • Muren: cavia’s zitten liever niet in het midden van de kamer zonder beschutting van muren, maar liever tegen een muur of zelfs in een hoek.
  • Ventilatie: vanzelfsprekend moet het voldoende ventilatie aanwezig zijn, vanwege de ammoniaklucht die cavia’s aanmaken.

 

De cavia’s staan buiten:

  • Wind: zorg dat de cavia’s zo veel mogelijk uit de wind staan.
  • Kou: cavia’s kunnen niet goed tegen kou. Haal cavia’s vóór de winter naar binnen.
  • Hitte: vooral op hete dagen is het opletten geblazen: bij temperaturen boven de 25 graden krijgen ze het al erg zwaar, en bij een graad of 30 zullen ze het moeilijk overleven. Zorg waar nodig voor schaduw of verplaats de cavia’s naar een koelere plek, zoals in huis.

Hoe vaak het hok schoonmaken?

Grofweg kun je in de meeste gevallen zeggen: één keer per week. Maar dat is erg afhankelijk van de soort bodembedekking, grootte van het hok en het aantal cavia’s. Ook poept en plast de ene cavia veel meer dan de ander, waardoor het hok sneller verschoond moet worden. Als richtlijn kun je dus één keer per week aanhouden, maar houd zelf gewoon goed in de gaten wanneer je iets begint te ruiken (dan ben je eigenlijk al te laat) en hoe vies het hok is.

Tip: als je kranten met zaagsel of hennepvezel als bodembedekking hebt, kun je met schoonmaken heel makkelijk de kranten oprollen en het hele pakketje zo in een zak gooien, om die vervolgens naar de GFT-kliko te brengen.

Vergeet bij het schoonmaken niet ook het flesje en voerbakje schoon te maken 😉

 

Wat vind jij de minimale afmeting die cavia’s écht nodig hebben? En wat vind je van dierenwinkels die zulke kleine hokken verkopen?

Headerfoto © Villa Piepmuis