De grootte van het hok heeft een grote impact op het welzijn van je cavia’s. Vanzelfsprekend zijn cavia’s gelukkiger met een immens groot verblijf, dan met een hok van 100 bij 50 centimeter. Hoe meer ruimte, hoe meer bewegingsvrijheid en hoe blijer ze zijn. En dat is natuurlijk goed voor de gezondheid van je cavia’s!
Minimale afmetingen
De minimale grootte van een hok met 2 cavia’s is in mijn ogen 120 cm breed en 55 cm diep, of als het écht niet anders kan 100 x 50 cm (maar dan wel max 2 cavia’s). Voor elke cavia die er bij komt, mag je 30 cm extra rekenen. Zo moet een hok minimaal 160 x 55 cm (of 140 x 75 cm) zijn voor 4 cavia’s. Je kunt ook een klein hok koppelen aan een vaste uitloopren, dan maakt de grootte van het hok niet meer uit.
Tip: Hokken die geschikt zijn voor cavia’s (bijv. 120 x 50 cm) worden doorgaans verkocht als konijnenhokken, terwijl het voor konijnen véél te klein is als permanent hok. Laat je dus niet misleiden door de titels/benamingen van hokken: kijk zelf goed naar de afmetingen.
Simpelweg geldt: hoe groter hoe beter. Maar natuurlijk kan niet iedereen een hele kamer toewijden aan de cavia’s, of de helft van de tuin opofferen. Maar meestal kun je er wel voor zorgen dat ze lekker de ruimte hebben, door op zoek te gaan naar een groot hok of er zelf één te (laten) bouwen.
Los laten lopen
De meeste cavia’s zitten in een hok met minimale afmetingen. Vooral voor deze cavia’s is het dan ook heel belangrijk het hok niet als permanent verblijf te zien, maar als slaapplek. Laat deze cavia’s regelmatig los lopen, zodat ze hun ei kwijt kunnen. Op die manier is het een stuk minder erg als cavia’s in een dergelijk hok zitten: als ze er maar vaak uit mogen om de beentjes te strekken!
Te kleine hokken
Goede hokken
Tip: vind je hokken uit de dierenwinkel niet groot genoeg? Groot gelijk! Je kunt zelf een caviahok bouwen, of laten bouwen. Met Google kun je een hoop voorbeelden en een aantal hokkenbouwers vinden.
Plaatsing van het hok
In principe kun je het hok neerzetten waar je maar wilt, zolang je maar een paar aandachtspunten in acht neemt. Waarschijnlijk is het wel zo gezellig om je cavia’s in de buurt te hebben, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer.
De cavia’s staan binnen
- Niet op de tocht: het belangrijkst is dat de cavia’s op een plek staan die vrij van tocht is. Cavia’s kunnen slecht tegen tocht, gezien ze er al snel een longontsteking van kunnen krijgen of zelfs sterven.
- Hok op een verhoging/kastje: op de vloer is het altijd kouder dan in de lucht. Warme lucht stijgt namelijk op. Cavia’s die met hun hok direct op de grond staan, hebben het sneller koud en worden sneller verkouden. Zet daarom dat het hok op een verhoging staat van op zijn minst 20 centimeter. Of zet het hok bijvoorbeeld op een leuk kastje! Nog een voordeel aan het hok op een kastje plaatsen: jij wordt als mens een stuk kleiner voor de cavia’s, omdat je minder ver boven het hok uit steekt. Cavia’s zullen hier minder schuw van worden.
- Juiste temperatuur: zet ze in een omgeving waar het niet kouder is dan 17 graden, en niet warmer dan 24 graden. Wordt het warmer of kouder dan dat? Verplaatst ze dan naar een andere ruimte tussen de 17 – 24 graden.
- Hete dagen: vooral op hete dagen is het opletten geblazen: bij temperaturen boven de 25 graden krijgen ze het al erg zwaar, en bij een graad of 30 zullen ze het moeilijk overleven. → Lees hier uitgebreide zomertips.
- Daglicht: cavia’s vinden het fijn om daglicht te zien. Zet ze dus niet in het donkerste plekje van het huis, maar op een lichte plek. Niet direct achter het raam: dat wordt al snel veel te heet op een warme dag.
- Muren: cavia’s zitten liever niet in het midden van de kamer zonder beschutting van muren, maar liever tegen een muur of zelfs in een hoek.
- Ventilatie: vanzelfsprekend moet het voldoende ventilatie aanwezig zijn, vanwege de ammoniaklucht die cavia’s aanmaken.
De cavia’s staan buiten:
- Wind: zorg dat de cavia’s zo veel mogelijk uit de wind staan.
- Kou: cavia’s kunnen niet goed tegen kou. Haal cavia’s vóór de winter naar binnen.
- Hitte: vooral op hete dagen is het opletten geblazen: bij temperaturen boven de 25 graden krijgen ze het al erg zwaar, en bij een graad of 30 zullen ze het moeilijk overleven. Zorg waar nodig voor schaduw of verplaats de cavia’s naar een koelere plek, zoals in huis.
Hoe vaak het hok schoonmaken?
Grofweg kun je in de meeste gevallen zeggen: één keer per week. Maar dat is erg afhankelijk van de soort bodembedekking, grootte van het hok en het aantal cavia’s. Ook poept en plast de ene cavia veel meer dan de ander, waardoor het hok sneller verschoond moet worden. Als richtlijn kun je dus één keer per week aanhouden, maar houd zelf gewoon goed in de gaten wanneer je iets begint te ruiken (dan ben je eigenlijk al te laat) en hoe vies het hok is.
Tip: als je kranten met zaagsel of hennepvezel als bodembedekking hebt, kun je met schoonmaken heel makkelijk de kranten oprollen en het hele pakketje zo in een zak gooien, om die vervolgens naar de GFT-kliko te brengen.
Vergeet bij het schoonmaken niet ook het flesje en voerbakje schoon te maken 😉
Wat vind jij de minimale afmeting die cavia’s écht nodig hebben? En wat vind je van dierenwinkels die zulke kleine hokken verkopen?
Headerfoto © Villa Piepmuis
Top info! weer wat geleerd
Wij hebben een konijnenhok gekocht voor onze 2 cavia’s. Zo eentje met 2 etages (hok boven en ren beneden). Ze zitten er nu een paar dagen in maar gaan niet naar de benedenverdieping. Moeten we dat oefenen of komt dat later?
Voor mensen die voor de flatkooi gaan(ikzelf heb er 1 van 3 verdiepingen) is het handig om de trappen te voorzien van zijkanten. Mijn cavia’s wilde geen gebruik maken van de trappen totdat ik er zijkanten aan had gemaakt waardoor het een soort tunnel werd. Nu racen ze ze van boven naar beneden!
Dat cavia’s niet goed tegen kou kunnen is incorrect. Ze kunnen zelfs beter tegen kou dan warmte!! Bij het houden van cavia’s buiten is een geïsoleerd hok aan te raden. Dit kun je zelf bouwen of doen door piepschuim of jutten zaken tegen het hok te plaatsen, maar let daarbij op voldoende luchttoevoer. Onze cavia’s leven ook buiten in een goed geïsoleerd hok en zij hebben zelfs met deze temperaturen geen problemen, zolang je er als baas goed mee omgaat en op een goede manier voert kunnen cavia’s in de winter heel goed buiten leven! 😉
Inderdaad, cavia’s kunnen heel erg goed tegen kou. Ze komen uit het Andesgebergte haha zo zie je maar dat degene die deze site gemaakt heeft toch niet alles weet van cavia’s. Als het buitenhok goed winddicht en regendicht is kunnen ze inderdaad prima tegen de kou in de winter.
Klopt, ik weet niet alles van cavia’s 😉 Ik doe mijn best en leer elke dag bij, zodat ik potentiële baasjes van zoveel mogelijk goede informatie kan voorzien, zodat hun cavia’s gelukkig worden. Sorry Annelie dat ik jouw reactie over het hoofd heb gezien. Ik zal de informatie binnenkort aanpassen.
Hoi Simone, dat is helemaal geen probleem hoor! Ik neem aan dat jij ook meer te doen hebt 😉 Ik fok al een aantal jaar cavia’s dus heb ik best wat kennis over deze lieve beestjes. Als je ooit wat meer wilt weten kun je mij altijd een mailtje sturen hoor!! 😉
Een mooie opzet van deze pagina , dus mensen bezint eer je aan cavia’s begint , wij ik met mijn vriendin samen hebben er in totaal 21 stuks wel verdeeld over verschillende ruimen binnenhokken zoals jullie beschrijven de kleinste voor de beren max twee is 110 op 60 en de grootste voor de dames zijn 180 op 60 .De dames zitten met meerdere bij elkaar vandaar .
Mag ik via deze site een vraag stellen… Ik heb een ruim buiten hok (konijn) van 120 bij 55 met een trap naar beneden waar ze dezelfde ruimte nog een keer hebben. Nu heb ik altijd drie caafjes gehad omdat ik het meegemaakt heb dat een caafje overleed en toen een caafje een tijdje alleen moest zitten omdat ik in de wintertijd geen maatje voor haar kon vinden (ook niet bij de cavia opvang). Mijn cavia’s staan buiten met een geïsoleerd slaap vertrek.
Mijn vraag is of mijn hok groot genoeg is voor vier cavia’s. En kan ik twee jonge caafjes bij mijn huidige twee caafjes zetten die inmiddels 2 en 3 jaar oud zijn ?
Hoi Esther,
In mijn ogen is 120 x 55 cm de minimum afmeting voor 2 cavia’s. Ruim wil ik het niet noemen. Dus als je twee verdiepingen hebt van 120x55cm denk ik dat 4 cavia’s nog net gaat. Maar de trap neemt natuurlijk ook behoorlijk wat ruimte in en je hebt ruimte nodig voor huisjes/voerbakjes etc. Probeer goed in te schatten of de cavia’s elkaar nog uit de weg kunnen als ze willen. Kunnen ze elkaar niet makkelijk uit de weg en komen ze elkaar té snel tegen, dan is het misschien wat krap.
Als je nieuwe cavia’s introduceert, is het heel belangrijk dat je ze op neutraal terrein kennis laat maken. Nooit zomaar in het hok van je huidige cavia’s zetten, grote kans dat ze gaan knokken! Ga het liefst met jouw cavia’s naar een opvang (die hebben ook vaak jonge cavia’s) en laat ze daar koppelen. Zij hebben daar meestal veel ervaring mee. Ga je zelf koppelen, zet dan een ren op een neutrale plek neer. De leeftijd van de cavia’s maakt niet zoveel uit. De geslachten wel: nooit (!) meer dan twee beertjes bij zeugjes zetten! De beste combi is één beer met meerdere zeugjes. Alleen beren en alleen zeugjes gaat vaak minder goed. Zie ook hier meer info over geschikte combinaties: https://ikwilcavias.nl/minimaal-twee-cavias/
Moet je je cavia’s ook los laten lopen als je een supergroot hok hebt? Ik ben niet in staat een kamer cavia-proof te maken. Mijn hok (bewoond door twee cavia’s) heeft een oppervlakte van 1,96 vierkante meter – dat is 3x zo groot als het minimaal aan te raden oppervlakte van 120x55cm voor een hok voor 2 cavia’s.
Wat is jouw/jullie mening over een minimaal oppervlakte voor een losloopgebied/ren?
Nee hoor, als je cavia’s permanent lekker de ruimte hebben is dat niet per se nodig. Het is altijd leuk als ze even in een andere omgeving kunnen scharrelen (bijv met een ren eromheen), bijv. als je het hok schoonmaakt. Een minimale oppervlakte is er dan niet echt, omdat het maar voor even is. Hoe groter, hoe leuker zij het vinden! 🙂
Zelf heb ik een dubbel hok van een meter en na een paar weken gingen mijn cavia’s vanzelf traplopen, het is ook makkelijk uit elkaar te halen, makkelijk met verschonen! Heel tevreden. En toch als ik op mezelf ga wonen, wil ik zelf een caviaflat bouwen. 4 verdiepingen van 1.40 bij 60 en op elke verdieping 2 cavia’s 😀 van hout wat niet schadelijk is voor ze. Dit idee: http://www.caviastal-cobaya.nl/huisvesting/ (onderaan de pagina), maar dan dus groter. Deze verdiepingen zijn 1 meter bij 0,50 meter. Mijns inziens te klein..
Heb je meer info of een goede site met info over het houden van ca via’s in buiten?
Twee jaar geleden zag ik in Megazoo in Duisburg een kooi van 1.40 cm lang en ongeveer 75 cm diep voor 69€, met de klantenkaart kwam de kooi op 59€.
Ik heb nu een castraat en een zeugje in deze kooi. Eigenlijk vind ik deze kooi nog te klein voor ze. De castraat is groot dus heb ik daar ook een hoog lang huisje gekocht, en een standaard houten huisje. Ze kunnen best nog wel rennen, maar ik vind het voor de wat grotere gladhaar cavia’s minimaal.
Ze zijn zelf erg blij met de ruimte en springen soms op de platte daken van hun huisjes. De castraat Komt uit een opvang en is ontzettend vriendelijk.
Het leukste zou zijn als ze vrij rond kunnen lopen of buiten in de tuin met mooi weer. Wij merken echt dat zij gelukkige caafjes zijn in hun redelijk ruime kooi.
Wat ik wel merk is dat de cavia’s bij ons gezelliger tegen elkaar doen als ze in hun kooi huisjes hebben met bijvoorbeeld een voorkant die helemaal open is, ze kunnen dan met een boogje om elkaar heen lopen, of een huisje met een heel ruime ingang. Ze gaan dan sneller samen in hun huisjes. Zeugjes kunnen soms wat kattig doen tegen de andere cavia. Wij hebben ook twee zeugjes van de opvang bij elkaar wat best goed gaat. Maar het klopt want een van hun is soms heel fel naar de ander. Het zou denk ik kunnen helpen als wij bij hun ook een castraat zouden zetten die dan het felle zeugje kalmeert. De 2 zeugjes zijn kleiner dan de andere cavia’s en hebben hun eigen maat slaaphuisje omdat ze in de andere huisjes van de grotere cavia’s vast kwamen te zitten.
Van de twee slankere zeugjes ging een niet goed met de castraat, hij viel haar constant lastig. Op advies van de dierenarts zitten ze nu apart. Ondanks dat het in de opvang goed leek te gaan.
Ik koop dus niet snel huisjes met een smalle ingang. Ze vinden het leuk als er bijvoorbeeld 2 ingangen inzitten, dat is vooral erg veilig als de cavia’s nog maar kort bij elkaar wonen en nog onwennig zijn.
Wij hebben al jaren een zeugje em daarbij zat altijd nog een zeugje. Nu is er helaas 1 van de 2 dames 3 maanden geleden overleden. Vanwege een verhuizing hebben wij geen tijd gehad om er een zeug bij te kopen. Kunnem we er zomaar willekeurig een zeugje bij kopen? We hebben nu een langharige zeug van een jaar of 5, maar we willen graag een kortharige? Iemand een goed advies/antwoord?
Hoi Rick, top dat jullie een nieuw maatje voor jullie zeugje gaan zoeken! In dit artikel staat onderaan uitgelegd welke combinaties goed werken: https://ikwilcavias.nl/minimaal-twee-cavias/
Je kunt inderdaad niet zomaar een zeugje erbij zetten. Sowieso is zeugje + gecastreerd beertje (veel van te vinden in verschillende cavia-opvangen: https://ikwilcavias.nl/opvang-zoeken/) de beste combinatie. Je hebt dan de grootste kans op een succesvolle koppeling. Zeugjes hebben vaker ruzie, maar kan ook goed gaan. Belangrijk is om bij voorkeur bij een cavia-opvang je zeugje te laten koppelen op neutraal terrein. Nooit zomaar een cavia in het hok van jouw cavia zetten, want die gaan natuurlijk hun hok verdedigen met alle gevolgen van dien.
Veel succes! 🙂
Een nadeel van kooien op een verhoging, is dat ze zelf de kooi niet uit kunnen lopen. Hier staat de kooi daarom wel op de grond, maar met vloerverwarming zal het daar niet koud worden. Voor de zekerheid hebben ze 2 huisjes (1 per cavia) en ga ik tzt over naar een kooi met 2 verdiepingen (kunnen ze zelf hoog zitten als de grond ze niet bevalt).
Bedoel je die van 76 x 45 x 33? Die is echt heel klein voor 2 cavia’s. Als je je bedenkt dat ze van nature vrij kunnen rondlopen is een halve vierkante meter echt te weinig! Heb je weleens gegoogled naar ‘C&C cages’? Zo kun je voor een vriendelijke prijs een heel ruim hok maken!
Twee cavia’s hebben een verblijf van 1.60 a 2 meter nodig en diep ongeveer een meter. Heel veel kooien lopen aan de onderkant schuin af, de werkelijke ruimte is dan nog kleiner. Veel mensen maken zelf een prachtig ruim verblijf.
Zie Meerschweinchen Gehege.
Wij hebben de cavia’s in de zomer buiten en in de winter binnen. In de winter hebben ze veel minder ruimte dan in de zomer, maar ik merk dat ze als ik ze buiten het hok zet (in de kamer), het niet fijn vinden om vrij rond te lopen. Ze duiken dan direct onder hun afdakje en bewegen niet meer. Omdat ik tegels heb, deed ik er altijd een deken onder. Kan dat het zijn? En zijn er mensen die cavia’s gewoon los laten lopen in de woonkamer of gaan ze dan aan snoeren kauwen en krijg je ze nooit meer onder de bank vandaan? Ik zou ze in de winter wat meer bewegingsruimte gunnen, maar heb gewoon een kleine kamer, dus een grote kooi is geen optie. Hoor het graag, dankjewel!
45 jaar geleden had ik maar één cavia in een belachelijk kleine kooi. Wel liet ik ze dan liefst elke dag even los lopen door de huiskamer. Maar ja, snoeren moest je hoog hangen of een rekje voor zetten. En je moest je caafje weer vanachter de bank vandaan halen. Uiteindelijk kreeg ik ze zo tam dat ze zelf hun kooi weer in gingen als ik er wat groenvoer in legde. Dat was supergrappig. Had ik een constructie met een touwtje gemaakt om het deurtje van de kooi dicht te laten klappen. Want die kleine was zo slim, dat ze snel de kooi weer uit wipte als je eraan kwam om de kooideur dicht te doen. Grappig toch? Nu heb ik 3 zeugjes en 3 beertjes, allemaal nog jong. En ze hebben een hok voor binnen en elk een grote ren voor buiten. En diverse verstophuisjes.
Ik had een kooi op een trolley voor 2 beertjes van 1.40 x 70 cm, de boys kwamen uit een opvang, ze hebben er een maand in gezeten, tot ik een ren kocht van C&c hekjes, ze wilden hun kooi niet meer in popcornde nog meer dan in de kooi. Ze begonnen te rennen en fleece beviel beter dan de ecobale kartonsnippers. Ze zijn vrolijker, c&c zou in eerste instantie ren worden van 1:40 x 1,05, maar nu wordt het dus permanent heb het geïsoleerd met legerdekens en dikke handdoeken en fleece. Nu is de kooi 2,10 x 1,05 en de T is 1,40 diep wellicht wordt de T in de toekomst nog 1,75, daar staat het eten en hooi, verder kunnen ze heerlijk rennen, wat ze dan ook naar hartelust doen, in de ren op de grond doen ze het beter dan in de kooi, voor de boys naar de opvang gingen zaten ze op een kinderboerderij.
Hoi. Vraagje. We Willen van een oude kast een cavia hok/flat maken. Maar de maat is dan 2x 80×60 en 1 x 37×80.
Zou dat voldoende zijn?
Groetjes Dineke
Hi Dineke,
Zelf vind ik dat echt te klein voor twee cavia’s, maar dat hangt er misschien ook een beetje vanaf hoe vaak je ze buiten de kooi laat lopen en rennen.
Groetjes,
Heidi
Hoi ik heb 3 cavia’s alleen hebben we een hok van 114 cm lang nu het wel lekker weer is kan ik de cavia’s buiten zetten dat is wel een heel groot hok alleen het binnen hok is niet heel groot
Misschien ligt het aan mij, maar 4 cavia’s in een hok van 160 bij 55 vind ik wel erg klein. Mijne zaten met 3 in een tijdelijk hok van 160 bij 60 en ze hadden al geen ruimte om afstand te houden van elkaar of lekker rond te rennen. Onthoud dat een voerbakje en een huisje ook ruimte in beslag neemt. Voor meerdere cavia’s moet je ook meerdere huisjes hebben, om ruzie te voorkomen.
Het laatste hok dat u liet zien kan dat ook voor drie cavia’s
Hoi! Ik ben al een hele tijd op zoek naar een hele specifieke maat hok voor 2 cavia’s. Het moet 120 bij 50 zijn. Ik kan echt niets vinden. Hokken van 120 zijn altijd breder dan 50. Hebben jullie de gouden tip? Alvast bedankt!
Ik vraag me af waarom cavia’s geen sperziebonen mogen en courgette
Wel snijbonen dan? En peultjes?
Wij hebben met de cavia’s gemerkt dat de afmetingen zoals die in Duitsland worden geadviseerd ze veel gelukkiger zijn. In Duitsland zijn de verblijven rond de 2 meter lang en 1 meter breed, maar veel mensen hebben daar grotere verblijven. Dus als je je cavia’s een verblijf van minimaal 160 bij 80 cm of meer geeft merk je dat ze meer ruimte hebben. Op Meerschweinchenwiese zijn veel voorbeelden van ruimere cavia “Gehegen”.
Bijvoorbeeld met het Songmic systeem. Op dergelijke websides vindt je geen foto’s van 100 cm kooien. Bij dergelijke opvangen kun je geen cavia’s adopteren als je geen ruim verblijf voor ze hebt. Cavia’s hebben bepaalde voorzieningen nodig om gelukkig en gezond te blijven, net als een border collie veel beweging nodig heeft en niet gelukkig is met een groot blok aan de riem.
Kooien kleiner dan 140 cm raadt ik niet voor de lange duur aan, zeker niet voor beren. Voor de gewrichten is het belangrijk dat cavia’s goed kunnen bewegen en ook kunnen rennen als zij daar zin in hebben.
Moet een kooi afgesloten zijn? kan je ook gewoon een bak gebruiken die hoog genoeg is?
Ik heb nu 2 cavia’s die al best oud zijn en heel hun leven in het zelfde hok hebben gewoond, maar dat hok is nu erg aan het versleten dus heb ik een vraag: Zou ik mijn 2 cavia’s nu kunnen verplaatsen in het nieuwe hok? Ik hoor het graag
Groeten