Om de pootjes te strekken is het fijn als je cavia’s dagelijks even los mogen lopen. Als je je cavia’s elke dag wat uurtjes los laat lopen , blijven ze lekker in beweging en krijgen ze een goede conditie! Daarnaast is het voor cavia’s heel leuk om regelmatig even uit het hok, in een andere omgeving te komen. Het is dus sterk aan te raden je cavia’s regelmatig los te laten lopen, vooral als hun hok niet zo groot is.

Je hebt een plek nodig waar je cavia’s veilig rond kunnen lopen:

In een cavia-proof kamer
Je kunt je cavia’s los laten lopen in een cavia-proof kamer. Dit is een kamer waar cavia’s veilig kunnen rondlopen zonder kabels door te knagen, te vallen van hoge plekken of lastig gevallen worden door andere huisdieren. Ook is het verstandig te zorgen dat er niet te veel mensen (vooral opletten met kleine kinderen!) door deze kamer lopen. Houd er rekening mee dat cavia’s overal zullen poepen en plassen. Zet ze dus niet in een kamer met tapijt, maar met een gladde grond die makkelijk schoon te maken is.

In een ren
Makkelijker, schoner en veiliger is het vaak om een deel van een kamer (of tuin bij lekker weer of buitencavia’s) af te zetten met een ren. Je kunt bijvoorbeeld fleecedekens als ondergrond gebruiken en daar de ren bovenop zetten. Deze kun je na het los lopen uitkloppen en eventueel in de was doen. Je kunt één ren gebruiken, maar dan is de oppervlakte waarop ze kunnen lopen nog best klein. Je kunt één ren ook zo neerzetten als op onderstaande foto, dan hebben ze al een stuk meer ruimte! Voor nog meer ruimte (want hoe meer ruimte hoe beter) kun je ook twee rennen of meer kopen en die aan elkaar aansluiten.

voorbeeld-ren

Als je één ren handig neerzet tegen een muur, kun je de cavia’s nog best veel ruimte geven!

Speeltjes en huisjes

Aan een lege ren hebben cavia’s natuurlijk niet zo veel. Verstopplekken, tunnels, mandjes of fleece dekens waar ze onder kunnen kruipen houdt ze lekker bezig. Zorg voor voldoende afleiding, maar bouw het niet té vol: ze moeten nog wel ruimte over houden om lekker rond te kunnen rennen!

Cavia’s vinden het erg leuk als hun omgeving elke keer anders is: dan valt er steeds weer wat nieuws te ontdekken. Elke keer de speelplaats anders indelen is voor cavia’s dus erg leuk!

tunnels

De meeste cavia’s zijn gek op tunnels. Al helemaal ls ze daarmee onder een fleece deken terecht komen!

 

Pas op met voorwerpen waar cavia’s zich aan kunnen verwonden. Speeltjes zoals ballen of wieltjes worden aangeprezen voor cavia’s, maar kan ze juist beschadigen aan hun pootjes en ruggengraat. Laat een cavia nooit alleen op hoge plaatsen. Ze kunnen bij een val hun pootjes breken.

Tip: Zet 2 huisjes tegenover elkaar. Eén aan de ene kant van de ren, en de ander aan de andere kant van de ren. Leg hier een fleece kleed zo overheen, dat er een soort tunnel ontstaat. Ze kunnen aan beide kanten van de tunnel erin, en onder het fleecedeken door rennen naar de andere kant. Mijn cavia’s gaan hiervan als een gek racen! Zie onderstaand filmpje.

Voedsel en drinken

Je cavia’s moeten altijd toegang hebben tot voedsel en water, dus óók tijdens het los lopen!

  • Bevestig een drinkflesje aan de ren. Gebruik je geen ren? Zet dan een bakje water in de kamer.
  • Zorg dat ze bij hun bakje met brokken kunnen.
  • Zorg ervoor dat ze hooi kunnen eten. Plaats geen hooiballen op de grond: hier kunnen cavia’s met hun hoofdje in blijven haken.
  • Je kunt ze daarnaast ook trakteren op wat groente tijdens het los lopen!
eten-en-drinken

Cavia’s moeten altijd toegang hebben tot water.