Hoewel hooi en groente het belangrijkst zijn, moeten cavia’s ook goed hardvoer/brokken eten. In deze brokken zitten veel plantaardige vezels, welke de darmbeweging stimuleren en de gezonde darmflora in stand houden.

mengvoer

Mengvoer

Mengvoer is vaak gebaseerd op granen, waar veel zetmeel in zit. Te veel zetmeel leidt tot diarree, wat er gevaarlijk is bij cavia’s. Daarnaast kiezen cavia’s de lekkerste stukjes uit deze mix en laten de stukjes die ze niet lekker vinden staan. Hierdoor missen ze een hoop benodigde voedingsstoffen. Daarom kun je, ondanks dat het lekker goedkoop is, beter niet kiezen voor mengvoer

cavia brokken

Speciale caviabrokken

Deze brokken zijn speciaal ontwikkeld voor cavia’s en bevatten extra vitamine C, wat bij cavia’s erg belangrijk is. Omdat alle brokjes hetzelfde zijn kan de cavia niet selecteren, waardoor hij alle voedingsstoffen die in de brokjes zitten binnen krijgt. Je kunt je cavia’s dus het beste speciaal, ongemengd caviavoer geven.

Geschikte merken zijn o.a.:
– Supreme Science Selective
– Beaphar
– Greenwoods
– Hugho

Weet jij nog meer goede merken? Laat het weten in een reactie hieronder!

Supreme Science Selective cavia

Supreme Science Selective
Volwaardige pellets voor cavia’s, veel ruwe vezels en toevoeging van vitamine C, zonder suiker of kunstmatige kleurstoffen.

En konijnenvoer dan?

Er zitten veel verschillen in de voeding van konijnen en cavia’s. Konijnen eten horizontaal en cavia’s verticaal, waardoor de structuur alleen al anders moet zijn. Daarnaast hebben konijnen en cavia’s heel andere behoeften, ook qua voeding! Geef elk dier de voeding die speciaal op zijn soort is afgestemd.

Hoeveel brokjes per dag?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat brokjes pas op de derde plaats komen, na hooi (#1) en groenten (#2). Het is dus belangrijker dat cavia’s hun hooi en groente beter eten dan hun brokjes.

Cavia’s eten zo’n 20-30 gram brokjes per dag en dat moet voldoende zijn. Eten ze meer dan dat, dan eten ze vaak te weinig hooi en kunnen ze gebitsproblemen krijgen.

Een stapje verder… met kruiden!

Als je helemaal een geweldig caviabaasje wilt zijn, geef je je cavia’s naast brokken ook nog kruiden. Dat is gezond, helpt de natuurlijke balans in de spijsvertering op peil te houden en sluit ook het meest aan bij het natuurlijke eetgedrag. In de natuur vinden ze immers ook geen kant en klare brokken en moeten knaagdieren hun voeding selectief uitzoeken.

Door kruiden te mengen met brokken stimuleer je het natuurlijke gedrag en zorg je ook voor lekkere en gezonde variatie. Kruiden zijn voedingsrijk, caloriearm, spijsverteringsbevorderend, zetmeel-arm, suiker-arm en gewoon lekker en zeker gezond! Omdat cavia’s nou ook weer niet te veel van één kruidensoort moeten krijgen, is een mengeling van meerdere kruiden het best.

Kruiden kun je in de supermarkt, De Tuinen of de drogist kopen, maar ook via Dieza.nl.

→ Hier kun je lezen welke kruiden geschikt zijn en welke werking ze hebben