Hooi is ontzettend belangrijk voor cavia’s! Hooi bevat veel vezels, wat ervoor zorgt dat de darmen goed in beweging blijven. Ook bevordert het eten van hooi tandslijtage, wat erg belangrijk is voor cavia’s. Cavia’s moeten dan ook 24 uur per dag beschikking hebben tot vers hooi.

Cavia's eten hooi

Soorten hooi

Er zijn veel verschillende soorten hooi te koop. Van een goedkoop pak uit de supermarkt tot hoogwaardig Timothee Hay via internet. Maar welke hooisoort kun je nou het best kopen voor je cavia’s? Maakt het uit? Zitten er verschillen in? Velen zullen zegen: hooi is hooi! Toch zit er meer achter en kun je wel degelijk kiezen voor “goed” hooi over “slecht” hooi.

Hoe weet je of hooi goed genoeg is?

Het maakt niet zoveel uit waar je je hooi vandaan haalt. Of het nou uit de dierenwinkel, lokale boer, tuincentrum of via internet is: je kunt goed hooi heel makkelijk herkennen!

Minder goed hooi

  • De stengels zijn goudgeel tot bruingeel van kleur
  • Het is stoffig
  • Het ruikt niet fris en/of kruidig
  • Is erg in elkaar geperst (moeilijk uit het pak te trekken)
  • Kan vochtig en/of beschimmeld zijn

Cavia hooi goudgeel

Cavia hooi geel

Goed hooi

  • De stengels zijn geelgroen tot groen van kleur (hoe groener hoe beter!)
  • Het is niet stoffig
  • Het ruikt lekker kruidig
  • Is niet te veel samengeperst (makkelijk uit het pak te trekken)
  • Is niet vochtig en/of beschimmeld

Cavia hooi geelgroen

Cavia hooi groen

En wat is nou het áller-áller-állerbeste hooi?

Dat is Timothee hooi uit Canada of Zweden. Vooral voor cavia’s met blaasproblemen is dit hooi aan te raden, vanwege het lage calciumgehalte en hoge ruw vezelgehalte. Dit hooi wat iets prijziger (€ 5,99 voor 2,5 kg) dan het goedkoopste gele hooi uit de dierenwinkel (€ 3,39 voor 2,5kg), maar dan heb je ook wel wat! Wanneer je in de winkels op zoek gaat naar betere kwaliteit – dus groener hooi – zul je ook uit komen op € 5,99 per 2,5 kg. Natuurlijk bespaar je jezelf dan wel wachttijd en verzendkosten.

Voor cavia’s met blaasproblemen kan Timothee hooi dus zeker de moeite waard zijn. Voor alle andere cavia’s voldoen de groene hooisoorten meer dan prima. Geel hooi hoeft uiteraard niet direct voor minder gezonde cavia’s te zorgen. Maar hoe beter en uitgebalanceerder de voeding, hoe minder de kans op narigheid. Net als bij mensen!

Hoe kan ik hooi het beste geven?

Geef hooi bij voorkeur in een hooiruif of bovenop de huisjes. Leg het hooi liever niet op de grond (laat staan gebruiken als bodembedekking!). Hooi dat op de grond ligt wordt namelijk nat, vies en gaat broeien. Haal daarom nat/vies hooi dat op de grond is gevallen zo veel mogelijk weg!

Wees voorzichtig met hooiballen
Er zijn verhalen van cavia’s die met hun kop blijven vastzitten tussen de spijlen van de hooibal (in de ‘V’ gevormde delen). Wees dus erg voorzichtig met hooiballen! Als je ze gebruikt, zorg dan dat ze zodanig hoog hangen, dat de cavia er niet in vast kan komen te zitten met zijn kop.

Cavia hooi ruif

Ruiven
In ruiven blijft het hooi schoon en langer vers. Zo kun je ook goed in de gaten houden hoe snel het hooi op gaat.

Waarom linken wij naar Zooplus?