Cavia’s zijn echte groepsdieren. Ze doen alles samen. Sociaal contact is één van de essentiële basisbehoeften van de cavia. Vroeger wist bijna niemand dit en hadden we allemaal één cavia. Je kon ook niet zomaar even Googlen. Gelukkig weten we nu veel meer, waardoor steeds meer baasjes hun cavia een soortgenootje gunnen.
Van nature zijn cavia’s groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s). Natuurlijk hoef je niet een hele groep cavia’s te nemen. Maar als je minimaal twee cavia’s neemt, geef je ze één van hun basisbehoeften: sociaal contact. Een groepsdier zonder soortgenoot is ongelukkig, al zien wij dat niet met het blote oog.
Met zijn allen lekker knus in één huisje © Villa Piepmuis
Ik wil/hoef maar één cavia, want…
… ik geef hem héél veel aandacht!
Dat is heel lief, maar jij bent geen cavia. Je spreekt geen caviataal en je cavia spreekt geen mensentaal. Hoe fijn een cavia menselijke aandacht ook kan vinden, hij zal altijd blijven verlangen naar het gezelschap van een soortgenoot. Stel dat je je cavia élke dag twee uur aandacht kan geven, dat is best veel! Maar de overige 22 uur zit hij dan alleen.
… meer cavia’s kost meer tijd en geld.
Een cavia meer of minder merk je amper terug in de kosten of de tijd die je eraan kwijt bent. Het kan je zelfs minder tijd kosten, want twee cavia’s hebben niet zoveel menselijke aandacht nodig als één cavia: zij houden elkaar wel lekker bezig.
Toebehoren zoals een hok, huisjes, voer, bodembedekking etc. moet je toch al kopen met één cavia. Met meerdere cavia’s zal het eten wat sneller op zijn en zal het hok wat sneller vies zijn. maar het extra geld dat het kost is echt niet veel. Als je dat beetje extra niet over hebt voor gelukkige cavia’s, kun je jezelf afvragen of cavia’s geschikt zijn voor jou. Want hoe zit het dan met onverwachte dierenartskosten?
… ik mag er niet nog een van mijn ouders.
Wat jammer dat je ouders er geen tweede cavia bij willen! Probeer er achter te komen waarom ze dat niet willen. Grote kans dat ze het niet willen vanwege hogere kosten en meer verzorging (hierboven kun je lezen dat dat dus erg meevalt). Laat je ouders deze pagina’s eens lezen en leg uit dat het amper extra tijd en geld kost. Ouders zijn eindverantwoordelijk voor de aanschaf en verzorging, niet het kind. Zij dienen vóór de aanschaf van de eerste cavia te weten dat het groepsdieren zijn en te zorgen dat de cavia’s gezond en gelukkig zijn.
… mijn cavia zit samen met mijn konijn.
Oh jee! Dit is een zéér ongeschikte combinatie, al zie je dit best vaak. Het kán ook namelijk wel en je hoort veel verhalen dat het goed gaat, maar het kan ook zó goed mis gaan. Konijnen zijn veel sterker dan cavia’s. Eén (onbedoelde) verkeerde trap naar de cavia kan al fataal zijn. Ze spreken elkaars taal niet en eten ander voer. Daarbij: een cavia met konijn is nog steeds een cavia zonder soortgenoot, dus alleen en eenzaam. Wat je het beste zou kunnen doen, is je konijn en cavia aan soortgenootjes laten koppelen bij een opvang en ze in afzonderlijke hokken plaatsen. Zo kun je je konijnen en cavia’s een stuk gerichter en beter verzorgen.
Twee cavia’s of meer koppelen
Heb je besloten twee cavia’s of meer te nemen? Bijvoorbeeld omdat je na het lezen van deze pagina bent overtuigd een vriendje voor je cavia te zoeken? Of omdat er een cavia is overleden en je nu een cavia alleen hebt zitten? Cavia’s kun je laten koppelen bij de meeste opvangen! Zij kiezen met jou een geschikte cavia uit en gaan dan kijken ze elkaar leuk en aardig vinden.
Zoek een opvang ->
Geschikte combinaties
Eén castraat en één of meerdere zeugjes
Dit is een populaire combinatie vanwege de grootste kans van slagen. Zolang het bij één castraat blijft, maakt het niet uit hoeveel zeugjes er in de groep zitten. Als ze elkaar maar leuk vinden, dus wel altijd voorzichtig laten koppelen!
Twee of meer zeugjes (vrouwtjes)
Deze combinatie kan goed gaan, maar doet het lang niet altijd. Twee zusjes bij elkaar vanaf de geboorte gaat vooral in het begin goed, maar kunnen op latere leeftijd alsnog mot krijgen. Ook volwassen zeugjes kun je ook niet zomaar bij elkaar zetten: voorzichtig (laten) koppelen!
Twee of meer beertjes (mannetjes)
Ongeveer 50% kans van slagen. Hangt erg af van de karakters van de beren. Als de ene beer het niet goed kan vinden met de andere beer, kan het zijn dat hij dié beer niet leuk vindt, maar een andere wel. Het zijn wat dat betreft net mensen; wij vinden ook niet iedereen aardig. Dus voorzichtig (laten) koppelen op neutraal terrein en kijken of het goed gaat!
Gecastreerde beertjes van maximaal 3 maanden bij elkaar zetten wil nog weleens goed gaan, maar ze kunnen op latere leeftijd alsnog flink gaan vechten. Het maakt niet uit of de beren broertjes zijn: het gaat erom dat de karakters bij elkaar passen.
Let op: hebben de beren echt met elkaar gevochten (met bloed)? Dan heeft het geen zin meer om ze te laten castreren om ze vriendelijker te krijgen. Hebben ze mot, maar vechten ze niet? Dan kan castratie daar misschien verandering in brengen, waardoor je ze toch bij elkaar kan houden.
Een beertje en een zeugje
Het spreekt voor zich, maar een ongecastreerde beer en zeugje bij elkaar zorgt voor nestjes. Gezien de overvolle opvangcentra en al voldoende aanwezige (hobby)fokkers is het goed om nestjes te vermijden.
Twee of meerdere castraat met éen of meerdere zeugjes
Niet doen! Dit gaat vrijwel nooit goed. Wanneer er dames in het spel komen, zullen de heren tot bloedens aan toe gaan uitvechten wie de baas is.
Hoi!
In de toekomst zou ik een koppel (of groepje) cavia’s willen adopteren uit een opvang en vroeg mij simpelweg af of er sprake is van karakter verschil tussen een zeug en een beer?
Bij katten weet ik bijvoorbeeld, zijn – natuurlijk op uitzonderingen na – over het algemeen de katers iets socialer en losser, dan poezen.
Bestaat er iets soortgelijks bij cavia’s? Of maakt dit echt helemaal niks uit..
Alvast bedankt voor je info!
Hoi Sophie,
Wat ontzettend leuk dat je van plan bent cavia’s uit de opvang te nemen! Er zijn geen enorme verschillen tussen zeugjes en beertjes. Niet qua stank, gedrag of karakter. Het schijnt alleen dat beertjes gemiddeld gezien iets aanhankelijker kúnnen zijn. Het leukste is een castraat (gecastreerde beer) met een of meerdere zeugjes. Hier kun je meer lezen over verschillen tussen zeugjes en beren:
http://www.degrotecavia.nl/beerzeug.html
Heel veel plezier alvast met je nieuwe cavia’s! Stuur je tegen die tijd wat leuke foto’s en hoe je ze hebt gevonden voor in succesverhalen zoals deze? https://ikwilcavias.nl/succesverhalen/dinatommy
Omdat ik door mijn drukke werk weinig tijd heb voor mijn cavia s ben ik op zoek naar mensen die hun wel wat meer aandacht kunnen geven schaapie:25 feb 2012 en Wolletje: 1 augustus 2012.
Ze zijn zo lief.
Ik heb al 4 en een half jaar de liefste en meest tamme cavia ooit, een beertje. Steeds lees ik hoe eenzaam ze worden / zijn in hun eentje. Mijn cavia
Is bij ons echt de prins in huis. Hij slaapt in zijn mandje, heeft een goed gevulde groentelade, heeft zijn eigen deken, daarmee ligt hij elke avond bij ons op de bank, ik heb een foto van hem uitvergroot in huis hangen, zo speciaal is hij voor ons, net zoals bij anderen en hond of kat. Door jullie bericht twijfel ik weer heel erg of ik het wel goed doe, en ik zou er best eentje bij willen, maar zit mijn 4 en half jarige daar nog op te wachten? En een castratie is hij te oud voor. 2 beertjes durf ik niet aan.
Wat is wijsheid?
Hoi Janine,
Omdat ik dit ook een lastige kwestie vind, heb het even voor je nagevraagd aan de eigenaresse van Cavia- en Konijnen opvang Hillegom. Zij zegt hierover:
“Het is inderdaad een lastig geval.
De beer is waarschijnlijk als baby alleen komen te zitten en kent helemaal geen andere cavia’s.
Misschien kent ze iemand, die ook een beertje heeft, of 2 en kan ze eens kijken hoe hij op die cavia’s reageert.
Ook zou ze een keer naar een opvang kunnen gaan met hem en daar kijken hoe hij reageert op een andere beer. Ik zou dan in ieder geval een jong (met 3 maanden) gecastreerd beertje erbij zetten. De kans dat zo’n beertje dominant gaat reageren is een heel stuk kleiner.
Als hij helemaal niet reageert op een andere cavia, dan is het de vraag of het verstandig is hem nog te koppelen. Als hij zeer geïnteresseerd is, zou ik zeker koppelen.”
Bedankt voor je reactie, ik ga me zeker beraden wat te doen.
Groetjes janine
Wij hadden ooit twee beertjes, broertjes. Maar helaas is er eentje overleden. Onze overgebleven cavia is nu al bijna zes jaar, of net 6.. (Hij komt uit september) Daarom hebben mijn ouders geen zin om er een bij te kopen, want straks gaat de 6-jarige dood..
Volgensmij was die ene op zijn 3de overleden? En wat mij betreft is hij al die tijd nog gelukkig.. ik bezoek m eigenlijk elk kwartier wel even 😀
(Wij wisten toen die ene dood was gegaan nog niet dat ze eigenlijk niet alleen kunnen).. tips?
Tja, mijn tip blijft toch altijd dat cavia’s nooit alleen horen te zijn. Als hij net 6 is, kan hij zo nog 2 jaar mee gaan! En hij zit zo te horen al 3 jaar alleen. Jij kans als mens nooit een cavia vervangen, hoeveel aandacht je ook geeft. Misschien kun je je ouders overtuigen door dit artikel te laten lezen 🙂 En vraag eens aan een opvang of je een cavia mag “lenen”. Tot die van jou overleden is verzorg jij dan die cavia, en mag je hem weer terugbrengen na het overlijden van jouw cavia.
Ik heb zelf 1 beertje,en doe alles met hem,hij gaat zelfs mee op vakantie in een hotel,alleen s,nachts zit hij in z’n kooi voor de rest altijd bij mij,op de bank of op bed bij de TV hij is bij me en ligt dan lekker bij me,mijn dierenarts kent ons goed en hij durft wel te zeggen dat ik een vrolijke en gelukkige cavia heb,dus als je 16 uur per dag tijd voor ze hebt kunnen ze best alleen
Nee… Fout. Jij bent geen cavia, dus nog steeds voelt het dier zich alleen. Leuk dat je tijd met hem doorbrengt, maar zelf zou je ook geen fijn leven kunnen hebben als je helemaal geen contact mocht hebben met andere mensen.
Een cavia is een cavia en een cavia is een groepsdier en al breng je 24 uur per dag met hem door, hij voelt zich alleen. Een cavia kan een mens niet als soortgenootje zien. Een hond of een papegaai wel, maar een cavia echt niet. Ik zou nooit 1 cavia nemen, ik vind het hoe dan ook, al krijgt het dier 24 uur per dag aandacht van mensen, mishandeling.
Hallo ,
Ik ben 12 jaar en ik heb een cavia dat
morgen 1 jaar wordt . Ik wil heel graag een
nieuwe cavia voor haar verjaardag
maar dat mag niet zijn er tips??
(Buiten deze site lezen dat ging ik al doen)
Ik heb het artikel over dierenwinkels gelezeb. Nou, op mijn stage hebben heel veel dieren en de knaagdieren worden daar gefokt door iemand die al 13 jaar ofzo ervaring heeft. Zij wil ook absoluut geen cavia of konijn of rat oid verkopen als deze alleen komt te zitten. Ook wil ze er zeker van zijn dat het dier goed verzorgd wordt en een ruime kooi heeft.
Echt een geweldige zaak.
Hoi, Zou graag je advies willen..
Wij hebben 2 beertjes Max en Pim, een langharige en ruwharige caaf. We hebben ze bij 1 verkoper vandaan, uit 2 nestjes. Wij hebben ze al sinds ze 5 wk zijn. Ze zijn nu 7 mnd oud en brommen, klappertanden, en vechten. Heb nog geen bloed gezien..Ook bijten ze ons zodra je je hand in de kooi stopt en op schoot nemen gaat niet, dan bijten ze in je kleding.. De kinderen zijn bang geworden.. Heeft castreren nog zin? Ik vind het zo zielig voor ze. Wat kun je mij adviseren?
Dat in kleding ‘bijten’ is geen bijten maar knabbelen, dat doen heel veel cavia’s. En ja dit is wel hard knabbelen. Ik trek altijd een jack aan of iets met een dikke stof als ik met ze ga knuffelen. Eigenlijk bijten cavia’s haast nooit.
Het komt wel voor dat twee beertjes niet samen kunnen, hangt echt af van hun karakter. Ik weet niet of castreren echt zal helpen, mij lijkt het niet echt een goede oplossing. Het kost echt veel geld (ik spreek uit ervaring) en er kunnen ook nog eens veel complicaties komen, zoals een abces. Ook worden ze er niet altijd rustiger van. Het brommen is natuurlijk gedrag, klappertanden ook, maar vechten is natuurlijk niet de bedoeling. En opnieuw, ‘bijten’ als je je hand in de kooi stopt is ook niet waar. Ook dit is knabbelen. Cavia’s hebben geen handen zoals wij. Wij nemen waar met onze handen, maar een cavia moet ergens aan knabbelen om te ontdekken wat het precies is. En de ene cavia knabbelt veel harder dan de andere en het ene moment knabbelen ze harder dan het andere moment.
Ik weet niet of er een oplossing is voor het feit dat ze ruzie maken. Ik ga het eens navragen aan een knaagdierdeskundige en dan kom ik erop terug
Wat misschien ook wel een tip is om te gaan liggen om met een cavia te knuffelen. Ik merk zelf dat het knabbelen aan kleding dan een heel stuk minder is. Ik denk dat ze knabbelen uit angst dat ze vallen. Belangrijk is ook om een cavia niet op schoot te zetten maar tegen je borst te houden omdat ze dan je hartslag voelen. Dit vinden ze erg fijn en het beste is dus dat ze zo recht mogelijk zitten, daarom ga ik zelf altijd liggen en zet mijn cavia op mijn borst of ik ga onderuitgezakt zitten. Mijn cavia’s klimmen zelfs vanzelf omhoog wanneer ze op mijn schoot zitten.
Ik denk dat het grootste probleem is dat ze ruzie maken met elkaar. Maar wat doen ze dan? Naar elkaar bijten of zo?
Hoi Suus, twee beertjes gaan vaak niet goed helaas. Er zijn ook veel uitzonderingen hoor, dus proberen kan nooit kwaad. Maar gek is het dus niet dat ze zijn gaan vechten. Als het echt vechten is, heeft castreren geen zin voor gedragsverandering. Deze kennis heb ik van een dame die 25 jaar een caviaopvang heeft gerund en samenwerkte met een dierenarts die expert is met cavia’s. Castreren is overigens helemaal niet zo duur en levert heel zelden complicaties op (andere dierenarts zoeken die ervaren zijn met cavia’s Guineapiglady 😉 ), mits je naar een goede dierenarts gaat die veel ervaring met cavia’s hebben.
Wat je kunt overwegen is één beertje omruilen voor een zeugje bij een caviaopvang. Of beide beertjes scheiden in aparte hokken en voor elk een eigen zeugje adopteren. Dat blijft toch de beste combinatie. Nooit zomaar een nieuwe cavia erbij zetten op eigen territorium: laat dit het liefst door een caviaopvang in jouw buurt doen met ervaring: https://ikwilcavias.nl/opvang-zoeken/
Veel succes! 🙂
Hallo,
Ik had twee cavia’s .Er is één cavia gestorven nu heb ik er nog één .ik zouw graag een nieuwe cavia erbij steken ze kennen elkaar niet . Mijn vraag is :gaan die twee cavia’s overeen komen met elkaaar en kan ik ze te samen steken ?
@simone verheij: ja, ik ben ook heel boos geworden op die dierenarts, omdat ze zei dat ze gespecialiseerd is in knaagdieren…. en ik weet ook dat complicaties helemaal niet voor horen te komen. Daarom ga ik nu naar een andere dierenarts. Ofwel, geef dierenwinkels niet de schuld van alles 😉 dierenartsen kunnen er ook wat van….. Het is onzin om dierenwinkels af te zeiken! Ja, er zijn wel dierenwinkels die het flink begaaien, maar ik ken veel meer fokker die niks weten. Fokkers die zeggen dat konijnen niet samen kunnen, fokkers die hun dieren fokken in kleine laboratoriumbakken…
Hervij * Autocorrect
Het hele punt waar jullie niet aan denken is dat mensen zelf eigenwijs zijn. Dierenwinkels zeggen heus wel dat het veel beter is om cavia’s en konijnen en andere groepsdieren niet alleen te houden, maar ja, veel mensen blijven volhouden dat ze prima alleen kunnen. En vervolgens gaan ze dan naar een tuincentrum of naar marktplaats om 1 cavia/konijn te kopen.
Sinds gisteren hebben we een nieuw maatje voor onze dame Punky. Ze bleef alleen over nadat haar zus 5 weken geleden overleed. We gaven haar veel aandacht en ze bleef prima eten. Maar nu ze weer samen is merk je het verschil! Er klinkt weer geluid uit het hok! Ze riep heus nog wel om eten maar verder had ze niemand om mee te ‘kletsen’. Je denkt dat je cavia best gelukkig kan zijn alleen, maar als ze dan weer samen zijn, dan merk je pas hoeveel leuker en beter dat is!!
Hallo,
ik heb altijd een groep cavia’s gehad en kon hier altijd een oudere zeug bij mijn zeugen zetten,dit ging altijd goed.
ik had altijd wel eentje die wou pesten maar er tegenover een moeder cavia die de nieuwkomeling beschermde en uiteindelijk settelde het heel goed.
nu heeft een vriend van mij laatst een cavia van 1,5 jaar oud gekocht die alleen zat. deze was aan een dierenzaak teruggegeven omdat de oudere zeug die erbij zat was overleden. de cavia van 1,5 jaar heeft een paar maanden alleen gezeten en is flink geknuffeld geworden. mijn vriend heeft hem naderhand gekocht en we zijn een nieuwe ouder cavia van 4 jaar erbij gaan halen. deze cavia heeft altijd bij een grote groep zeugen gezeten en dit ging prima. nu echter is het heel moeilijk om deze twee gekoppeld te krijgen. de hokken staan naast elkaar en ze zoeken elkaar tussen elkaar op en babbelen, dus ze vinden het wel leuk maar na een paar keer op een neutrale plek samen gezet te hebben, willen ze nog wel eens vechten. nog niet tot bloedens toe maar dit kan zijn omdat er dan ingegrepen wordt. zelf heeft eentje mij wel tot bloedens toe in de vinger gebeten toen ik de eerste keer er tussen kwam. beide vechten ze uit angst. die van 1,5 jaar plast vaker zelfs van angst.
ik wil ze nu proberen te wassen en parfum op te spuiten om vervolgens een hok goed zuiver te maken, op de grond te zetten met de tralies er van af om te kijken of dit helpt en evt voor makkelijker te kunnen ingrijpen.
zijn er nog verdere tips? het liefst willen we ze met zijn tweeen houden.
mocht het echter niet lukken, zou een gecastreerde beer misschien de oplossing zijn om ze gekoppeld te krijgen?
of moeten we beide toch een jonge zeug of oudere gecastreerde beer als partner geven?
alvast bedankt en een fijne jaarwisseling.
groetjes
eerst viel de cavia van 1,5 jaar aan, uit angst. nu is zij wat rustiger geworden en nu is de oudere cavia wat aggresiever.
Hallo!
Ik heb 2 zeugjes van ongeveer 5 maanden. Wij willen er 2 jonge zeugjes bij van ongeveer 5 of 6 weken.
(Ze zijn gezond en en zijn goed op gewicht, en ze mogen bij hun moeder weg. Ze leven nu al in een groep van minimaal 10 andere cavia’s, ze zijn echt totaal niet bang voor een groep, mensen of dieren. )
Nu is mijn vraag, gaat dit goed?
Groetjes, Xandra
Ik heb zelf 2 cavia’s voor de mensen die zitten te twijfelen neem er twee mijn cavia’s als ik de ene terug zet rent ze meteen naar de andere toe en het is een stuk gezelliger en het is niet veel meer werk (eigenlijk gw niet) dan met een cavia dus tip neem er twee?
Hoi ok heb voor ons zoontje twee jaar geleden twee beertjes gehaald. Sinds een tijdje gaat het helaas niet goed: ze bespringen elkaar de hele tijd en beide zitten ze continue onder het sperma. Castratie is vreselijk duur €62,-per beer en dan is maar de vraag of ze daarna wel “leuk” doen naar elkaar. Vechten doen ze niet maar ik vind dit een onhoudbare situatie. Als ik ze nu gescheiden houd? Zou dat de oplossing zijn of is dat nou weer net zielig???
hoi!
Ik had 2 cavia’s, maar nou is 1 daarvan helaas laatst overleden. Hoelang moet ik dan eigenlijk wachten totdat ik een nieuw vriendje voor haar kan vinden?
probeer altijd op korte termijn er een aan te schaffen. blijf wel de eerste vijf minuten erbij om te kijken of de andere ze respecteert. (als dat niet het geval is gaat de oudere bij de jongere in het oor bijten)
Ik heb 3 cavia’s waarvan 2 bij elkaar zitten en een apart. degene die apart zit heeft het niet op soortgenoten, ze gaat gelijk bijten in de oren van die andere. ik heb een week geprobeerd of ze alleen kan zitten en dat gaat intussen goed. ze is minder agressief en jaloers, ze is zelfs een stuk gezelliger geworden, dus zijn er volgens mij wel uitzonderingen dat sommige cavia’s best alleen kunnen zitten.
Hoi,
Wij hebben nu twee beertjes. Eentje van anderhalf en eentje van iets meer dan een half jaar. We willen heel graag nog één of twee cavia’s. Is het dan beter om die (in het geval van twee) dan samen apart te zetten of zouden ze bij elkaar kunnen? De eventuele nieuwe cavia/cavia’s zijn wel nog klein.
Hoi ik wil even wat vragen ik ben Britney ik ben 11 jaar en ik heb een meisjes cavia van 1en een half ongeveer en toen ik dit las schrok ik wel even maar ik wou vragen of ik een nieuwe cavia erbij voor haar ga kopen en of dat een meisje of een jongen moet zijn en of ze dan wel goed met elkaar om kunnen gaan en eigenlijk ook tips.
[…] Een andere leuke website vindt u op https://ikwilcavias.nl/minimaal-twee-cavias/ […]
hallo, ik heb sinds een week een cavia zeugje van rond de drie jaar. altijd alleen geweest. ik dacht dus nu ga ik gelijk ook n grotere kooi en n vriendje regelen. N zeugje van 8 weken erbij gezet, dacht zo jong mogelijk voor beste match. Nu is de oudere cavia steeds aan het brommen en springen….. Volgens mij niet het idee dus dat de oudere de jongere leuk vindt . moet ik dit aankijken en zo ja hoe lang? of is als ze elkaar dus niet mogen dit ook niet gaat veranderen en ik de jongere moet herplaatsen??? wie heeft tips
Hoi ik heb vier beertjes
oudere beer van 4 jaar met één jongere van 8 maanden me oudere beer heeft altijd samen met nog een beer gezeten maar helaas overleden toen hij 4 jaar was geworden we vonden het best rot voor hem vandaar dat we besloten hadden om er één te gaan halen en ze zijn niet meer afschijdelijk van elkaar ze liggen knus bij elkaar
Vandaag heb ik er één bij gehaald en bij het andere beertje gezet hij is helemaal happy en de jongste vindt het allemaal best spannend 😉
Die ik vandaag heb gekoppeld is er één van 6 maanden en de jongste is net twee maanden
Tot nu toe gaat het goed We gaan duimen
Ik vind de inf op deze site super goede inf